Видове коефициенти

Играчите, които залагат и искат да са печеливши в този бизнес е необходимо да имат представа каква е връзката между коефициентите и дадения тим или индивидуален играч да спечели или да загуби. Работата на коефициентите е да изразяват временното състояние на даден отбор и шансовете му за победа. В следващите редове ще се запознаете по-отблизо с коефициентите. Вие ще разберете каква е същността им и как да ги превърнете във ваш плюс.

Какво представлават коефициентите и кои са стандартните такива?
При желание от ваша страна за залагане, имате нужда от коефициенти. За да акумулирате печалба трябва да ги познавате отблизо. Най-ползваните са три.

Този, който е лидер по популярност е коефициента за победа. При него единственото, което трябва да направите е да заложите на отбора, който ще спечели двубоя. Обикновено тук на тима фаворит е отредена по-малка ставка. А аутсайдера разполага с по-висок коефициент. Ако играят Байер Леверкузен и Хофенхайм, победата за домакина ще бъде около 1,30. Ако заложите на тях 20 лева, ще спечелите 26 левя. Чистата ви печалба е шест лева.

Друг много ползван коефициент е този на хендикапа. Тук залагате каква ще бъде разликата в головете при финалния съдийски сигнал. Имате право да гласувате доверие на по-добрия отбор с фиктивно предимство за аутсайдера и така да ползвате по-добрия коефициент. Играят Байер Леверкузен и Хофенхайм, а вие сте сложили пари на минус два гола за “Аспирините”. При положение, че те победят с 3 на 0, вие печелите. А, ако коефициента е бил 1,8, вие сте заложили 25 лева, ще приберете 48 лева.

Много популярни са и коефициентите за под и над голове или точките в даден мач. Ще дадем за пример срещата между Байер Леверкузен и Хофенхайм. Ако я играете над 2,5 гола, а мача приключи при 2:1 за домакина, вие печелите. Тук обикновено коефициентите са около 1,80. При залог от 45 лева ще вземете 81 лева.

Плийзъри – това са вид коефициенти, носещи големи печалби. При този вид коефициенти е необходимо да направите комбинация от залози с хендикапове против вашия фаворит. При този вариант е най-трудно да спечелите, но, ако съумеете да го направите печалбите са огромни.

Тийзър – тези залози са обратното на плийзърите. При вторите е нужно да подкрепите фаворита си с хендикап, а при тийзърите залагате на сигурно, но коефициентите не са големи, но пък и почти няма риск.

“Ако залозите” – това са комбинация на 2 коефициента. Ако вашата 1 прогноза е успешна, тогава втората влиза в сила. Ако това стане и искате да подсилите втората си прогноза, може да ползвате печалбата от първата.

Видовете коефициенти
Американски – те са много интересни, но са трудни за разбиране. Ще разгледаме колко ще е печалбата ви при сто лв. Пред дадена среща има знак “+”, от вас се иска да сложите под сто лв., за да приберете поне 100. Ако знака е “-“, вие трябва да поставите над сто лева, за да получите толкова.

Предлагаме и няколко примера:
Лестър: -150 коеф.
Тотнъм: +200 коеф.
Ман. Сити: +600 коеф.
Арсенал: +1000 коеф.

Оттях става ясно, че Лестър е с най-ниския коеф. и съответно е с най-големи шансове. Ако той е и вашия фаворите, ще трябва да поставите повече от сто лв. При този вариант, ако желаете да приберете сто лева е необходимо да рискувате – 150. В останалите варианти е обратното. При залог на Тотнъм от 50 ще получите сто лв. 16,67 заложени на Ман Сити ще ви донесат 100 лв. С десет лв. ще спечелите сто, ако гласувате доверие на Арсенал. Всичко това е трудно за разбиране, но с времето се свиква и по-натам няма да ви прави впечатление.

Дробни коефициенти – те са хит във Великобритания. Имаме коеф. от 4/7 за Григор Димитров и 3/2 за Марин Чилич. За да не се объркате е нужно да знаете, че дробите, които са по-малки от 1 клонят към фаворита, а другите към аутсайдера. В дадената ситуация се вижда, че Гришо е с по-големи шансове. И тук играча трябва да сложи над сто лева, за да спечели толкова, ако търси победа за българина и обратното, ако заложи на аутсайдера в срещата – Чилич. Тук залагащия трябва да играе със седем лева, за да генерира печалба от четири при първия залог. Ако заложи на втория два лева, ще спечели 3.

Стигнахме и до класическите десетични коефициенти – те са много популярни в България и в Европа. С този вид коеф. са наясно по-голямата част от феновете на залозите в страната ни. Ще дадем за пример волейболен мач. Играят отборите на Тренто и Мачерата. Победа на домакина се оценява на 1,50, а на госта с 2,45. Тук Тренто е отбора, на който трябва да поставим над сто лева, за да вземем пак толкова. Тозинотбор е и фаворит за спечелването на мача. А залог за отбора на Мачерата от сто лева ще ни донесе 245 лв. Само коефициент от 2 ще ви донесе двойна печалба.